Hållbarhet är en oerhört viktig fråga. Både för oss som individer, för oss som företagare och för oss som världsmedborgare. Om du befinner dig i en företagarroll och ska anlita en underleverantör är det därför alltid relevant att kontrollera huruvida den du planerar att jobba tillsammans med också arbetar med hållbarhet på ett trovärdigt sätt. I många fall är det dessutom nödvändigt för dig att kolla upp det. Ett exempel på det är när du till exempel har ett offentligt kontrakt och det ställts krav på ditt hållbarhetsarbete. Då har du även ett ansvar för de som du i din tur anlitar.
Prata med leverantören
Det enklaste sättet att ta reda på om en leverantör arbetar hållbart är givetvis att prata med honom eller henne. Se då till att inte ställa en enkel ja eller nej-fråga, utan be denne berätta om sitt hållbarhetsarbete. Normalt sett brukar man prata om tre olika sorters hållbarhet: ekologisk, social och ekonomisk. För att ett företag ska kunna anses vara hållbart behöver de jobba med alla tre faktorerna. Om din tilltänkta partner inte vet vad du pratar om, eller bara visar upp ett dokument med standardformuleringar, då kan det vara ett varningstecken.
Det är givetvis stor skillnad mellan olika företag och hur pass aktivt de behöver jobba med hållbarhet för att uppfylla sina skyldigheter. Ett företag som handlar med fabriker i Asien eller Afrika har till exempel en större utmaning med att kontrollera social hållbarhet än en svensk redovisningskonsult.
Kontrollera öppna data
Om du är osäker på om ett företag arbetar hållbart är en bra första början att läsa deras årsredovisning. Större företag brukar redovisa hur de jobbar med hållbarhet i sin årsredovisning. Men du kan även få ut en hel del info ur detta dokument även från mindre företag. Om du till exempel ser att de har många transaktioner utomlands kan det vara ett tecken på att du behöver kontrollera dem och deras hållbarhetsarbete extra noga.